ВПЛИВ МЕТОДУ МОДИФІКУВАННЯ НА СОРБЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ КЛИНОПТИЛОЛІТУ

  • I. Fediv Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-2082-9524
  • K. Stepova https://orcid.org/0000-0002-2082-9524
  • R. Konanets Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: стічні води, клиноптилоліт, надвисокочастотне випромінювання, адсорбція, фосфати, іони амонію.

Анотація

У багатьох країнах евтрофікація є основною проблемою забруднення води озер, водосховищ, океанів тощо. Технологія адсорбції та іонного обміну є більш ефективним способом видалення азоту та фосфору завдяки своїм перевагам, а саме компактності, простоті та високій ефективності в порівнянні з іншими методами. Адсорбція за допомогою мінералів вважається ефективним, простим і недорогим методом очищення навіть при низьких концентраціях. Клиноптилоліт – один з ефективних сорбентів, що виявляє молекулярно-ситову дію до різних газоподібних і рідких речовин (особливо до полярних молекул). Однак модифікування природних мінералів необхідне для зміни їх поверхневого заряду з негативного на позитивний і для того, щоб вони могли адсорбувати фосфат-аніони.
Серед відомих методів модифікування природних сорбентів виділяють опромінювання мікрохвилями як надійну технологію, що дає змогу швидко й ефективно готувати однорідні та контрольовані цеоліти, а також покращувати їхні функції.
Мета роботи. Встановити найбільш перспективний метод модифікування клиноптилоліту з метою покращення його сорбційних властивостей щодо евтрофікуючих агентів, зокрема фосфатів та іонів амонію.
З метою покращення сорбційних властивостей досліджуваних зразків їх піддавали таким видам попередньої обробки: прожарювання у муфельній печі при 550 °C протягом 3 год; опромінювання надвисокочастотними променями протягом 30 хв при потужності 790 Вт; опромінювання НВЧ-променями при контакті з сольовими розчинами: хлоридів заліза (ІІІ), міді (ІІ) та кальцію. Встановлено, що найбільш перспективним методом модифікування клиноптилоліту з метою покращення його сорбційних властивостей щодо евтрофікуючих агентів, зокрема фосфатів та іонів амонію, є обробка металовмісними розчинами в полі дії надвисокочастотного електромагнітного випромінювання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2022-12-29
Як цитувати
Fediv, I., Stepova, K., & Konanets, R. (2022). ВПЛИВ МЕТОДУ МОДИФІКУВАННЯ НА СОРБЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ КЛИНОПТИЛОЛІТУ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 26, 14-19. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.26.2022.02