ЯКІСТЬ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ЗА ВМІСТОМ ТВЕРДИХ МІКРОЧАСТИНОК (PM 2,5) У МІСТАХ УКРАЇНИ В УМОВАХ КАРАНТИНУ ТА ВОЄННОГО СТАНУ

  • N. N. Grynchyshyn Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-7631-6023
Ключові слова: атмосферне повітря, забруднення, тверді мікрочастинки (РМ 2,5), індекс якості повітря, вплив на здоров’я, карантин, воєнний стан

Анотація

Вступ. Забруднення повітря є однією з найбільших екологічних небезпек для здоров'я людини та причиною мільйонів смертей і втрачених років здорового життя щорічно. Тверді мікрочастинки діаметром 2,5 мікрона та менше (PM 2,5) визначено основними антропогенними забруднювачами повітря, що мають значний ризик для здоров’я людини. Проблема забруднення атмосферного повітря РМ 2,5 особливо актуальна для урбанізованих територій.
З 12 березня 2020 року в Україні був запроваджений карантин, а з 24 лютого 2022 року, в зв'язку зі збройною агресією росії, введений військовий стан. Дослідження якості атмосферного повітря за таких умов становить значний науковий інтерес та необхідне для управління його якістю.
В роботі вперше представлено результати дослідження якості атмосферного повітря за вмістом твердих мікрочастинок РМ 2,5 з оцінкою ризику для здоров’я в умовах карантину та воєнного стану в Україні. 

Мета. Визначити зміни якості атмосферного повітря за вмістом твердих мікрочастинок (PM 2,5) в містах України в умовах карантину та воєнного стану.
Матеріали та методи. В досліджені було використано індекси якості атмосферного повітря (AQI) для РМ 2,5, розраховані на основі вимірювань твердих мікрочастинок постами громадського моніторингу атмосферного повітря в містах України. Дослідження проведене з використанням методів системного аналізу, порівняння, узагальнення.
Результати. Забруднення повітря дрібними мікрочастинками PM 2,5 в містах України має сезонну динаміку. Найбільші значення індексів забруднення повітря для PM 2,5 спостерігаються у холодний період через викиди від спалювання викопного палива для обігріву приміщень. Якість повітря в окремі дні холодного періоду є небезпечною для здоров’я людини. Запровадження карантину позитивно вплинуло на якість атмосферного повітря за вмістом РМ 2,5 в містах на початковому етапі. Умови воєнного стану мають різний вплив на якість атмосферного повітря за вмістом РМ 2,5. Встановлено, що вагомим чинником забруднення атмосферного повітря PM 2,5, який суттєво впливає на якість атмосферного повітря в містах, є пожежі в природних системах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-06-22
Як цитувати
Grynchyshyn, N. (2023). ЯКІСТЬ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ЗА ВМІСТОМ ТВЕРДИХ МІКРОЧАСТИНОК (PM 2,5) У МІСТАХ УКРАЇНИ В УМОВАХ КАРАНТИНУ ТА ВОЄННОГО СТАНУ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 27, 6-15. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.27.2023.01