ВПЛИВ ВОЄННИХ ДІЙ НА ЛІСОВІ ЕКОСИСТЕМИ УКРАЇНИ ТА ЇХ ПІСЛЯВОЄННЕ ВІДНОВЛЕННЯ

  • A. D. Kuzyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0003-0118-9493
  • V. I. Tovarianskyi Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-4484-8164
Ключові слова: лісові екосистеми, воєнні дії, лісові пожежі, ушкодження ґрунтів, забруднення, інвентаризація лісів, лісовідновлення

Анотація

Вступ. Воєнні дії в Україні негативно впливають на лісові екосистеми. Понад 59 тис га лісів та інших насаджень вже знищено. Ушкоджень зазнали і зазнають ліси не лише на сході та півночі держави, але і в інших регіонах, які зазнають обстрілів та бомбардувань. Після завершення воєнних дій довкілля України та лісові екосистеми потребуватимуть відновлення. Досвід такого післявоєнного відновлення вже має Україна, інші країни Європи, а також В’єтнам, Тайланд, Лаос і Камбоджа.
Метою роботи є аналіз негативних чинників під час воєнних дій, які спричиняють ушкодження лісових екосистем, та основні напрями і завдання для їх післявоєнного відновлення.
Методи досліджень. Використано методи аналізу інформації з відкритих джерел та засобів масової інформації, узагальнення та систематизації.
Результати досліджень. Виокремлено низку основних чинників впливу воєнних дій на лісові екосистеми, до яких належать вибухи боєприпасів, ракет та мін, техніки і складів боєприпасів, падіння підбитих літальних апаратів і ракет, підпали сухостою та лісових насаджень, пересування техніки, будівництво фортифікаційних споруд, неконтрольовані вирубування дерев, залишені та захоронені тіла загиблих людей і тварин, залишене сміття, пально-мастильні матеріали, залишки техніки та озброєння. Механічних та вогневих ушкоджень зазнають дерева, чагарники та трав’яні рослини, порушується верхній шар ґрунту, лісові території забруднюються залишками техніки, озброєння, паливно-мастильних матеріалів, вибуховими речовинами та продуктами горіння і вибухів. Ослаблення рослин спричиняє появу хвороб і шкідників, а залишені чи захоронені тіла людей і тварин – появу комах, погіршення санітарного стану та загрозу поширення хвороб. Лісові пожежі призводять до порушення водорегулювальної, ґрунтозахисної, санітарно-гігієнічної та екологічної функцій лісу.
На державному рівні розробляється План відновлення України, який включає в себе і відновлення лісів. Основними завданнями з відновлення лісів є розмінування, прибирання залишків техніки, озброєння та боєприпасів, інвентаризація лісів, проведення санітарних рубок, перезахоронення тіл загиблих, використання деревини та фрагментів рослин з господарською метою, утилізація відходів, лісовідновлення.
Висновки. Воєнні дії зумовлюють низку чинників негативного впливу на лісові екосистеми, причинами яких є вибухи, пожежі, порушення ґрунтів, переміщення техніки, будівництва фортифікаційних споруд. Лісові екосистеми забруднюються фрагментами техніки та боєприпасів, вибухонебезпечними предметами, хімічними речовинами, побутовими відходами та іншими  забруднювачами. Відновлення лісів України після завершення воєнних дій повинно відбуватися відповідно до державних програм, з дотриманням вимог безпеки, після попереднього розмінування, очищення від забруднень, інвентаризації та проведених санітарних заходів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-06-22
Як цитувати
Kuzyk, A., & Tovarianskyi, V. (2023). ВПЛИВ ВОЄННИХ ДІЙ НА ЛІСОВІ ЕКОСИСТЕМИ УКРАЇНИ ТА ЇХ ПІСЛЯВОЄННЕ ВІДНОВЛЕННЯ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 27, 16-22. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.27.2023.02

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 3 > >>