СТВОРЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ВИМІРЮВАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ МАГНІТОМЕТРІВ LEMI-30

Ключові слова: магнітометр, ІТ-технології, інтерфейс, магнітне поле, комплекс Lemi-30.

Анотація

Проблема. За останні десятиліття розвиток технологій і цифрових приладів невпинно набирає обертів і дедалі більше впливає на наше повсякденне життя. Важко уявити сучасну людину, яка б у наш час не використовувала різноманітні прилади, як у побуті, так і на роботі. З кожним днем ці прилади розвиваються, оновлюються, вдосконалюються, стають зручнішими та зрозумілішими для використання в різних сферах життя. Досягнення розвитку обчислювальної техніки дає змогу значно збільшити швидкодію приладів до тисяч і навіть мільйонів вимірів на 1 секунду, також покращити методи і способи автоматизованого керування технологічним устаткуванням різного роду діяльності. Результати прогресу відображаються в підвищенні якості приладів при зменшенні їх розмірів і оновленні програмного забезпечення.
Магнітне поле, яке зумовлене джерелами навколоземного простору і джерелами всередині земної кулі, має неабиякий вплив на біохімічні процеси організмів. Люди щохвилини піддаються його дії, як позитивній так і негативній. Магнітометри призначені для вимірювання характеристик магнітного поля та магнітних властивостей матеріалів, а їх використання дає можливість передбачати негативні явища запобігаючи їх впливу на людство.
Мета. На даний час залишається актуальним створення програмного забезпечення (ПЗ), яке б дало змогу легко взаємодіяти користувачу з апаратом через зручний і зрозумілий інтерфейс. Метою роботи є розробка такого програмного забезпечення для вимірювального комплексу магнітометрів lemi-30, яке можна використовувати в ході дослідження магнітного поля на земній поверхні. Це ПЗ полегшить взаємодію з такого типу приладами. І ця програма може бути корисною при прогнозуванні землетрусів внаслідок зміни магнітного поля Землі.
Результати дослідження. В результаті проведеного аналізу існуючого програмного забезпечення для такого типу приладів було розроблено додаток мовою програмування Python. Для розробки інтерфейсу програми обрано конструктор для розробки GUI. Окрім Microsoft Visual Studio, був використаний кросплатформенний засіб Qt. Розглянувши функціонал існуючого ПЗ, у розробленому інтерфейсі враховані і реалізовані фактори, які зроблять дану програму зручнішою, мобільнішою і гнучкішою. Зокрема, було додано програмний код для ініціалізації серійних портів, додано можливість переглянути вільні порти у системі. Можливість почати запис отримуваних результатів дозволить фіксувати дані із будь-якого моменту дослідження. Додали відображення потоку даних з фіксованою затримкою. Під час роботи приладу можна відображати дані, які надійшли в момент запису і відображати запис основних кроків при використанні приладу після закінчення роботи. Велике значення має і можливість завершити запис отримуваних результатів в будь який момент та збереження записів з можливістю їх подальшого використання для аналізу чи прогнозування.
Висновки. Індукційні супутникові синхронізовані 3-компонентні магнітометри, які призначені для дослідження коливань магнітного поля на земній поверхні ідеально підходять для моніторингу землетрусів і впливу магнітного поля на процеси, які з цим пов’язані. Такі прилади потребують якісного програмного забезпечення. Зрозумілий інтерфейс дозволить розширити використання приладу, залучивши більшу аудиторію. А функціональні можливості додатку можна надалі модернізувати, обираючи новітні технології і враховуючи потреби користувачів. Створення програмного забезпечення для вимірювального комплексу магнітометрів lemi-30 є актуальним і затребуваним.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-06-23
Як цитувати
Khariv, A., Baran, M., & Uhryn, L. (2023). СТВОРЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ВИМІРЮВАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ МАГНІТОМЕТРІВ LEMI-30. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 27, 41-47. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.27.2023.05