ОЦІНКА РІВНЯ НЕБЕЗПЕК ХВОСТОСХОВИЩ РАДІОАКТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ ВИДОБУВНОЇ ТА ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

  • І. Polyakova Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки
  • А. Lipnitskiy Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
Ключові слова: хвостосховища, експрес-оцінка рівня небезпеки, радіоактивні матеріали, радіоток- сичність, хімічна токсичність, радіоактивні матеріали природного походження (РМПП), програмний ін- струмент.

Анотація

Надано результати досліджень, розробок та адаптації програмного інструменту, що дозволяє провести оперативну оцінку стану хвостосховищ радіоактивних матеріалів природного походження, які виникли під час переробки уранових руд. Дотепер оцінка рівня стану небезпеки хвостосховищ була довготривалим процесом і проводилася тільки шляхом аналітичного моделювання, при цьому проводились попередні детальні польові та лабораторні дослідження та використання саме тих факторів, оцінок, характеристик і коефіцієнтів, що необхідно використовувати під час моделювання процесів, які проходять у тілі хвостосховищ та поза їх межами. Враховуючи значну кількість місць зберігання радіоактивних матеріалів природного походження та їх можливий негативний вплив на людину і довкілля, який з часом зростає, існування програмного інструменту для попередньої (експрес-оцінки) оцінки стану хвостосховищ є нагальною необхідністю. Розроблений програмний інструмент є першим етапом більш детальних наукових досліджень та розробок, що супроводжуються експериментальними дослідженнями, моделюванням процесів, що відбуваються у тілі хвостосховища, міграцією радіонуклідів у ґрунтах, повітрі та поверхневими і підземними водами, а також розрахунків щодо негативного впливу на навколишнє середовище й людину. Було проведено експрес-оцінку хвостосховища «Дніпровське», що є сховищем твердих радіоактивних матеріалів природного походження і належить Виробничому об’єднанню «Придніпровський хімічний завод» у м. Кам’янське (колишня назва - Дніпродзержинськ), діяльність якого припинено у 1991 році. Результати проведеної експрес-оцінки хвостосховища «Дніпровське», використовуючи запропонований програмний інструмент, в значній мірі схожі з оцінкою проведеною експертами МАГАТЕ, котрі зазначають, що це хвостосховище становить небезпеку для людей та довкілля. В рамках програмного інструменту було розроблено та використано систему інтерпретації сумарної оцінки небезпек.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2017-12-29
Як цитувати
PolyakovaІ., & LipnitskiyА. (2017). ОЦІНКА РІВНЯ НЕБЕЗПЕК ХВОСТОСХОВИЩ РАДІОАКТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ ВИДОБУВНОЇ ТА ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 16, 135-142. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/Visnuk/article/view/72