ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СТІЧНИХ ВОД З ТЕХНОЛОГІЧНИХ ВІДВАЛІВ НОВОВОЛИНСЬКОГО ГІРНИЧОПРОМИСЛОВОГО РАЙОНУ

  • P. Bosak

Анотація

Постановка проблеми. Відвали шахтних порід Нововолинського гірничопромислового району мають підвищену кислотність, значний вміст різних солей, а саме сульфат-йонів. Така висока мінералізація виникає внаслідок руху до водозбірників та взаємодії такої води із гірськими породами відвалів, а крім того, на своєму шляху стічна вода збагачується продуктами руйнування гірських порід (сульфати та солі лужноземельних елементів) та вугілля. Стікаючи відпрацьованим простором і накопичуючи в собі мінеральні та механічні домішки, така вода набуває нових фізико-хімічних властивостей, які у свою чергу сильно впливають на якісні показники навколишнього середовища

Аналізуючи стан екологічної ситуації в результаті розливання стічних вод з технологічних відвалів шахт №: 2, 4, 9 на досліджуваному об’єкті, слід наголосити, що на даний час зливова каналізація на досліджуваних шахтах відсутня, тому дощові води з поверхонь породних відвалів та промислових майданчиків стихійно стікають у низовини на місцевості та концентруються мінеральними солями. Відомо, що для шахт Нововолинського гірничо-промислового району властиві значні водоприпливи в головні та підготовчі гірничі виробки, тому утворені стоки по периметру існуючих відвалів забирають водовідвідними канавами.

Мета. Метою роботи є вивчення фізико-хімічних властивостей стічних вод з технологічних відвалів Нововолинського гірничопромислового району.

Методи. У роботі використано хімічні методи дослідження стічних вод відвалів вугільних шахт.

Результати. У всіх результатах проб води зафіксовано підвищення вмісту солей амонію. Як відомо, головна небезпека забруднення гідросфери солями амонію полягає у перенасиченні води амоніаком. Вміст амонійних солей вище 0,1 мг/дм³ свідчить про свіже забруднення води, адже амоніак є першою сполукою, що утворюється при розкладі органічних нітрогеновмісних речовин. Одночасна наявність у пробах води амоніаку, нітритів та нітратів свідчить про значну забрудненість цієї води через окиснення породи у відвалі та її вимивання водою. Підвищення в пробах води вмісту нітритів та нітратів без виявлення амоніаку свідчить про ізоляцію джерела забруднення. Вміст у воді амоніаку та нітритів засвідчує на появу постійного джерела забруднення із відвалів породи. Наявність у пробах води лише нітратів говорить про закінчення процесів мінералізації. Якщо воду з підвищеним рівнем амоніаку скидають у річки, то це призводить до екологічної нестабільності екосистеми в цілому, в процесі витіснення нітрогенчутливих видів руйнуються функціональні зв’язки між усіма ланками екосистеми (рослинами, тваринами, мікроорганізмами), що призводить до порушення саморегуляції екосистеми. В результаті проведених досліджень виявлено суттєві відмінності фізико-хімічного складу стічних вод з технологічних відвалів Нововолинського гірничопромислового району. Для хімічного складу стічних вод досліджуваних шахт характерна нестійкість.

Висновки. Накопичення токсичних складових у стічних водах технологічних відвалів створює суттєву техногенну небезпеку водноресурсному потенціалу держави. Повною мірою це стосується і стоків, що забруднені речовинами, які відносяться до 2-го та 4-го класу небезпеки, наприклад органічні сполуки фтору, нітрогену та радіонукліди, які є одними із найнебезпечніших для гідросфери. Для запобігання виникненню небезпечних проявів стічних вод на екологічну ситуацію в районі дослідження необхідно раціонально використовувати природні ресурси, своєчасно здійснювати демінералізацію та рекультивацію, фітомеліорацію порушених земель.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-31
Як цитувати
Bosak, P. (2018). ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СТІЧНИХ ВОД З ТЕХНОЛОГІЧНИХ ВІДВАЛІВ НОВОВОЛИНСЬКОГО ГІРНИЧОПРОМИСЛОВОГО РАЙОНУ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, (18), 117-124. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.18.2018.13