СПОСОБИ ЗНИЖЕННЯ РИЗИКІВ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ЕКОЛОГІЧНОЇ ГЕНЕЗИ НА ДІЛЯНКАХ ТЕХНОГЕННОГО ВПЛИВУ ВУГЛЕВИДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ

  • V. Karabyn

Анотація

Характеристика основної теми та проблеми об’єкта. Проаналізовано чинники екологічної небезпеки, які можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій на ділянках техногенного впливу вуглевидобувних підприємств Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну.

Мета статті полягає в обґрунтуванні доцільності здійснення заходів мінімізації поширення забруднювачів з породних відвалів шляхом облаштування геохімічних бар’єрів.

Результати досліджень.Розглянуто мікроелементний склад порід відвалів низки вугільних шахт басейну. Породи терикона копальні “Червоноградська” порівняно з кларком для глин і аргілітів породи терикону концентрують кобальт, плюмбум, магній, ітрій, купрум, ітербій та берилій; “Надія” – галій, манґан, плюмбум, станум, ітербій, купрум; “Степова” – титан і цирконій; “Межирічанська” – молібден і плюмбум. Методом головних компонент виділено парагенетичні асоціації мікроелементів та параметрів довкілля, що дало змогу прогнозувати шляхи та форми міграції головних компонентів мікроелементного забруднення. Зокрема, для порід терикона шахти Степова виділено такі парагенетичні асоціації: 1) товщина насипного шару, стрімкість схилу, зольність порід, концентрація Sn, Сr, Zn та аргілітів;вміст вугілля, піриту, сидериту, алевриту, Сo, Ni, Mo, Cu, геоморфологічні ознаки, радіоактивність порід; 2) концентрація Pb, Ti, Cu, Sr, аргілітів та звітрілих порід; 3) вміст Mn і P. Для порід терикона шахти “Межирічанська” виділено асоціації: 1)вміст V, Y, Yb, Co, Ti, P, Cr, Ni, Be, Mn, Cu, Ba, Sn, Sc, Zn, Ga, Sr, Zr, зольність порід; 2) вміст Mo, поширення вугілля, негорілих порід та піриту. Задекларовано, що для захисту навколишнього середовища від забруднення найбільш оптимальними є методи, що ґрунтуються на прискоренні природної трансформації забруднюючих речовин в безпечні форми або їх цілеспрямованій концентрації на окремих обмежених площею ділянках літосфери. З метою зменшення рівня екологічної небезпеки та мінімізації виникнення надзвичайної ситуації,вперше для території Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну, обґрунтовано доцільність облаштування штучних геохімічних бар’єрів на шляху міграції забруднювальних речовин з відвалів вугільних шахт до водойм.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-31
Як цитувати
Karabyn, V. (2018). СПОСОБИ ЗНИЖЕННЯ РИЗИКІВ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ЕКОЛОГІЧНОЇ ГЕНЕЗИ НА ДІЛЯНКАХ ТЕХНОГЕННОГО ВПЛИВУ ВУГЛЕВИДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, (18), 125-131. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.18.2018.14