ЕТАПИ ВИКЛАДАННЯ ВИЩОЇ МАТЕМАТИКИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СЛУЖБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

  • M. Kusiy

Анотація

Вступ

Під час підготовки фахівців служби надзвичайних ситуацій важливе значення має розвиток у них чіткого, структурованого мислення. І саме математичні дисципліни спрямовані на  активізацію розумової діяльності курсантів та студентів, на вміння думати логічно, послідовно, обґрунтовано. Проте, курсанти та студенти вважають математику складною, недоступною і не дуже їм потрібною наукою. Тому виникає потреба в постійній, неперервній розробці методів, технологій форм навчання, які б підвищували зацікавленість, доступність до математичних дисциплін і водночас були спрямовані на підвищення якості професійної підготовки майбутніх рятувальників.

Мета

Визначити основні етапи викладання вищої математики для майбутніх фахівців цивільного захисту та обґрунтувати їх особливості.

Методи

У статті використовувались методи наукового пізнання (загальні), методи, що застосовуються на емпіричному і теоретичному рівнях досліджень (перехід від абстрактного до конкретного).

Результати

Визначено основні етапи викладання вищої математики для майбутніх фахівців цивільного захисту: мотивація, дослідження, засвоєння, застосування. Детально проаналізовано запропоновані етапи. Виділено закономірності, які сприяють підвищенню мотивації (підбір навчального матеріалу, системний підхід, творчий підхід, різноманітність форм і методів навчання, врахування специфіки майбутньої професії, використання інноваційних технологій навчання). Виділено три фази пізнання (цікавості, допитливості, теоретичного пізнання). Визначено, що для засвоєння знань можна використовувати інформаційно-пошуковий тип занять з своєю мікроструктурою. Плануючи мікроструктуру занять на перше місце слід поставити рівень пізнавальної активності, усвідомленості і самостійності у виконанні навчальних завдань. Відзначено, що процес засвоєння є процесом інтеріоризації знань, введення їх у внутрішній план людини, азастосування полягає в екстеріоризації знань, винесенні їх у зовнішній план людської діяльності .

Досліджено, що етап застосування знань поділяється на дві частини (перша – застосування знань, вмінь в стандартних умовах, друга – перенесення знань, вмінь, навичок у нові, змінені умови). Наведено приклади прикладних задач, які можна розв’язувати на заняттях з вищої математики. Обґрунтовано, що тільки у поєднанні всіх етапів формується потреба у отриманні знань і їх застосуванні.

Висновок

Етапи викладання вищої математики – це циклічний процес, який потребує постійного вдосконалення, наполегливої праці викладача. Етапи мотивації та застосування поєднують в собі одні і ті ж закономірності (підбір навчального матеріалу, творчий підхід, врахування специфіки майбутньої професії, використання інноваційних технологій навчання). І тільки у логічному, продуманому поєднанні цих етапів можна сформувати у майбутніх фахівців цивільного захисту потребу у розширенні знань і їх практичному застосуванні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-31
Як цитувати
Kusiy, M. (2018). ЕТАПИ ВИКЛАДАННЯ ВИЩОЇ МАТЕМАТИКИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СЛУЖБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, (18), 168-172. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.18.2018.20