ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СТУДЕНТСЬКОЇ ПРАКТИКИ

  • O. Manzij НУ "Львівська політехніка"
  • S. Andreychuk НУ "Львівська політехніка"
  • A. Senyk НУ "Львівська політехніка"

Анотація

Проблема: Інформаційне суспільство породжує нові форми організації навчального процесу, в тому числі і процесу проходження студентської практики. Організація та проходження практики потребує як від керівників практики, так і від студентів здійснення певних дій, які можна пришвидшити та оптимізувати шляхом використання сучасних інформаційних та комп’ютерних технологій. Останнім часом питанням організації процесу студентської практики приділяється значна увага з боку як українських, так і закордонних  науковців. Проте саме застосування інформаційних технологій при організації студентської практики ці науковці не розглядали. Автори статті зосередили свою увагу на вивченні питання використання інтернет-технологій в організації і проходженні практики студентами вищих навчальних закладів. В статті запропоновано новий підхід підвищення якості інформаційної підтримки процесу організації та проведення студентської практики.

Мета статті: Дослідження проблеми організації проходження студентської практики в системі професійної підготовки студентів освітніх ступенів “бакалавр” та “магістр”; демонстрація функціональних можливостей створеної веб-орієнтованої інформаційної системи «Практика» як приклад застосування сучасних технологій для інформаційної підтримки, аналізу та оптимізації прийняття організаційних рішень під час проходження практики у вищому навчальному закладі.

Методи дослідження: Застосовано метод синтаксичного аналізу і метод соціального моделювання для проведення аналізу проблемних питань в організації процесу проходження студентської практики і створення відповідного ІТ-проекту.

Основні результати дослідження: Запропоновано варіант інноваційного вирішення та оптимізації інформаційного забезпечення процесу організації різних видів студентської практики з використанням сучасних інформаційних технологій – веб-орієнтована інформаційна система. Підготовано, протестовано та описано функціональні можливості створеної веб-орієнтованої інформаційної системи «Практика». Веб-ІС «Практика» розробленої у вигляді веб-додатку, серверна частина якого реалізована на підставі комплексу програмного забезпечення AMP, що включає: Apache, MySQL, PHP. Компоненти цього комплексу поширюються з вільними ліцензіями, таким чином, веб-ІС «Практика» може функціонувати без використання дорогого програмного забезпечення. Модульна структура системи дає можливість налаштування доступу, реєстрації та аутентифікації та управлінням даними користувачів, управлінням подіями та генерації звітних документів з організації та проведення практики. Запропонована веб-ІС «Практика» забезпечує можливості для реалізації таких завдань:

  • інформування студентів щодо організації та проходження практики;
  • підготовка пакета документації щодо організації та проходження практики;
  • управління та контроль процесу проходження практики;
  • формування звітних матеріалів.

Висновки та конкретні пропозиції авторів: Застосування інформаційних технологій в організації студентської практики є ефективним та дає можливість автоматичного формування та контролю бази даних, управління та контролю процесом організації практики з використанням веб-технологій. Моніторинг проходження практики, який здійснюється на віддаленому доступі, дає можливість економії коштів та оптимізації часових затрат. Ведення всіх робочих записів (щоденника практики) в електронному вигляді та спільному доступі дає змогу здійснювати контроль та ефективно організовувати тісну співпрацю керівника та студента під час проходження практики.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2018-12-31
Як цитувати
Manzij, O., Andreychuk, S., & Senyk, A. (2018). ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СТУДЕНТСЬКОЇ ПРАКТИКИ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, (18), 173-178. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.18.2018.21