ЕКОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РІЧОК У СЛАВСЬКОМУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  • P. Bosak Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • A. Lutsyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • K. Korol Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: екологічна характеристика, Славка, Опір, антропогенне забруднення, побутові стоки, хімічне забруднення

Анотація

Постановка проблеми. Проблемою для усього людства, яка сьогодні набуває загрозливого характеру, є виснаження і погіршення якості водних ресурсів − джерела питної води і основи життєдіяльності на планеті. Через 30 років близько половини населення Землі буде потерпати від нестачі води. Для України цей час може настати значно раніше, а для жителів 1228 міст, населених пунктів України, які користуються привозною водою, він уже настав. На сьогодні в Україні практично жодної поверхневої водойми за ступенем забруднення води, екологічним станом та основними санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками не можна віднести до водойм першої категорії, з яких можна приготувати чисту питну воду. Зараз проблема забруднення водних об’єктів (річок, озер, морів, ґрунтових вод) є найбільш актуальною, оскільки всім відомо, що вода – це життя. Різке погіршення якості води у водоймах країни відбулося в результаті забруднення її хімічними відходами, отрутохімікатами, синтетичними добривами і каналізаційними стоками. В процесі діяльності великих заводів в прісну воду скидаються промислові стоки, склад яких рясніє різного роду важкими металами (цинк, кадмій, ртуть, свинець, мідь). Фактично у кожній з водойм можна легко зафіксувати перевищення допустимих норм забруднення. Середньорічні дані лабораторних вимірювань, які проводять органи Державного агентства водних ресурсів України, свідчать про підвищений вміст у воді контрольованих створів важко та легкоокисних забруднюючих речовин. Тому, вивчення екологічних чинників забруднення водойм на сьогодні є актуальним питанням.
Мета. Метою роботи є екологічна характеристика якості води річок Славка та Опір селища Славське Львівської області. Методи. У роботі використано гідрохімічні обстеження річки Славка та Опір.
Результати. Отримані результати свідчать, що поверхневі води є нейтральними, гідрокарбонатного кальцієвого складу, що характерно для району досліджень. Уздовж течії річки відчутних змін у складі вод не спостерігається, окрім незначного зростання вмісту Na+ та Cl–. У всіх пробах річки Опір зафіксовано підвищений вміст амонійних солей, що свідчить про потрапляння у річку стоків каналізації. Кількості неорганічних сполук азоту, фосфору, органічних речовин не перевищують ГДК, є достатньо насичені киснем. Низькі концентрації досліджуваних компонентів, очевидно, зумовлені тим, що ріка протікає на великій відстані в гірській місцевості та має високу здатність до самоочищення.
Висновки. Води річок Славка та Опір смт. Славське не можуть бути нескінченними накопичувачами за-бруднень антропогенного походження. Хімічні речовини, накопичуючись у водоймах, викликають істотні екологічні зміни, які зрештою негативно впливають на людину. Серед безлічі проблем, що стоять сьогодні перед людством найбільш актуальними є соціальна, екологічна, продовольча, енергетична та водна.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2019-12-27
Як цитувати
Bosak, P., Lutsyk, A., & Korol, K. (2019). ЕКОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РІЧОК У СЛАВСЬКОМУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 20, 80-84. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.20.2019.11