ОЦІНКА МІЦНОСТІ СТЕРЖНЕВИХ ОПОР ПОХИЛОГО РЯТУВАЛЬНОГО ПРИСТРОЮ

  • L. Dzyuba Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Kh. Lishchynska Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного
  • A. Somyk Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного
Ключові слова: стержень, стержнева конструкція, поздовжня сила, розтяг, стиск, статичне напруження, міцність

Анотація

Потреба у спеціальних рятувальних пристроях виникає під час ліквідації надзвичайних ситуацій. Такі си-туації пов’язані з вивільненням людей чи тварин з глибоких вузьких отворів або ж навіть з-під завалів споруд. За допомогою рятувальних пристроїв можливим є підняття вантажу на певну висоту, якщо інші шляхи доставки відсутні. Основними конструктивними елементами рятувальних пристроїв є три стержні-опори. Верхні кінці стержнів з’єднані у кріпильному вузлі. Часто рятувальний пристрій обладнано лебідкою. Лебідка може кріпитися до однієї зі стержневих опор або мати окреме розташування. Рятувальні пристрої відрізняються видом стержневої конструкції (пряма чи похила), вантажністю, матеріалом для виготовлення стержнів, видом з’єднання стержнів конструкції між собою, можливістю застосування на похилих схилах з розташуванням опор у різних площинах, модифікаціями лебідок, компактністю під час транспортування. Рятувальних пристроїв є велике розмаїття, проте на ринку України пропонують переважно прямі стержневі рятувальні пристрої. Тому виникає потреба у створенні конструкції та перевірці міцності похилого стержневого рятувального пристрою, який можна було б застосовувати для проведення рятувальних робіт з мостів, будівель та інших споруд.
Метою роботи є оцінити міцність конструкції похилого стержневого рятувального пристрою. Розглянуто три випадки розміщення стержнів-опор. У першому випадку опори похилого рятувального пристрою розміщені в одній горизонтальній площині. Другий випадок – найдовша стержнева опора розміщена на певному виступі. Третій випадок – дві коротші стержневі опори розмішені на виступі. Для кожного з випадків встановлено вид деформації стержнів конструкції рятувального пристрою. Стержні конструкції працюють на розтяг або стиск та навантажені поздовжніми силами. З умови міцності на розтяг підібрано поперечний переріз сталевих стержнів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-06-30
Як цитувати
Dzyuba, L., Lishchynska, K., & Somyk, A. (2020). ОЦІНКА МІЦНОСТІ СТЕРЖНЕВИХ ОПОР ПОХИЛОГО РЯТУВАЛЬНОГО ПРИСТРОЮ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 21, 67-72. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.21.2020.07