УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В НАФТОДОБУВНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ СИСТЕМИ KIBANA

  • К. К. Kolesnyk Національний університет “Львівська політехніка” https://orcid.org/0000-0001-9396-595X
  • V. М. Oksentyuk Національний університет “Львівська політехніка”
  • A. P. Kushnir Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0002-6946-8395
Ключові слова: Barrier Management, управління безпекою процесів, граматика Vega, плагін Kibana, ризик, краватка-метелик

Анотація

Вступ. Управління ризиками – це добре відома концепція в галузях з підвищеним рівнем небезпеки, таких як нафтогазова та хімічна промисловість. Однак межі виникнення ризиків нечіткі. На щастя, за останні кілька років появилося більше досліджень і статей про Barrier Management (Управління бар’єрами). Одним із ключових аспектів цих останніх статей є те, що їх автори намагаються визначити Barrier Management щодо того, що дане програмне забезпечення повинно робити. Концептуально, управління бар’єрами є частиною управління безпекою процесів, яке є частиною корпоративного управління, оскільки вся організація має бути залучена до процесу з ефективного управління бар’єрами.
Динамічне рішення з управління бар’єрами вирішує вищевказані проблеми та дає змогу в режимі реального часу переглядати кумулятивний ризик у різних областях та активах, забезпечуючи при цьому управління бар’єрним порогом за допомогою єдиного, простого у використанні інтерфейсу.
Сьогодні кілька компаній використовують візуалізацію даних для спілкування з клієнтами та інвесторами. Вони роблять це, щоб вирішити проблеми клієнтів і залучити капітал для проектів розширення бізнесу. Візуалізація даних також допомагає нафтовим компаніям знаходити нові місця для розвідки та розробляти нові продукти для ринку. Хоча візуалізація даних ще не стандартизована, вона є цікавою практикою, яка набирає обертів у багатьох галузях. Його можуть використовувати інженери, науковці, геологи та всі інші, хто працює з числовими або фізичними даними. Його також можуть використовувати професіонали з маркетингу, які хочуть спілкуватися з клієнтами або залучити капітал для проектів розширення бізнесу.
Мета і задачі дослідження. Метою роботи є розроблення методів інтерактивного управління із запобігання аварійним ситуаціям в нафтодобувній промисловості. Задачі дослідження є такими:
1. Проаналізувати існуючі методи аналізу ризиків.
2. Забезпечити збір інженерних даних за допомогою системи Elasticsearch та ознайомитися з особливостями отримання таких даних.
3. Візуалізувати за допомогою Vega скриптованих візуалізацій на інформаційних панелях зібрані дані за необхідними критеріями.
4. Розробити інформаційну панель для загального порівняння та аналізу отриманих результатів.
Основні результати досліджень. За допомогою методу краватка-метелик реалізовано відповідну інтерактивну діаграму для збору даних та аналізу ризиків в нафтодобувній промисловості. Для її побудови задіяно систему Kibana та граматику Vega. Для інтерактивного управління ризиками плагін Kibana зручний у використанні, оскільки при зміні даних в інформаційній базі, вони будуть автоматично відображати на графіку, що дає змогу проаналізувати таким чином техногенну ситуацію в реальному часі.
Висновки. Інтерактивне управління ризиками за допомогою системи Kibana дає змогу опрацювати широкий спектр даних для прогнозування майбутніх проблем, що корисно для своєчасного прийняття рішень і уникнення непотрібних втрат. Цей тип програмного забезпечення для управління ризиками використовує інтерактивний графік для візуалізації результатів аналізу, що дає змогу висвітлювати проблеми до того, як вони стануть надто серйозними. Плагін Kibana працює на будь-якому комп’ютері з підключенням до Інтернету. Він дає змогу автоматично відображати результати після внесення будь-яких змін до бази даних. Плагін, який був обраний для цієї роботи, був найпопулярнішим із систем, які ми розглядали, дозволяючи відображати дані в реальному часі, швидко виявляти помилки під час аналізу даних і правильно їх відображати. Для клієнтів така панель є відмінним помічником для аналізу великих масивів даних. На основі таких панелей можна відразу виправляти помилки в побудові конструкції обладнання нафтопереробної промисловості. У рамках цієї роботи була побудована система інформаційних панелей, що дозволяє здійснювати інтерактивне управління ризиками, аварійні попередження та моніторинг обладнання, яке є на обслуговуванні. Також розроблено та впроваджено новий метод інтерактивного моніторингу ризиків за допомогою bowtie charts та системи Azenzus.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-06-23
Як цитувати
KolesnykК., Oksentyuk, V., & Kushnir, A. (2023). УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В НАФТОДОБУВНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ СИСТЕМИ KIBANA. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 27, 86-94. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.27.2023.10

Найчастіше читають статті цього автора (ів)