АНАЛІЗ ПРИЧИН ВИБУХУ НІТРАТУ АМОНІЮ В ПОРТУ БЕЙРУТА

  • V. А. Tsopa Міжнародний інститут менеджменту https://orcid.org/0000-0002-4811-3712
  • S. І. Cheberyachko Національний технічний університет «Дніпровська політехніка» https://orcid.org/0000-0003-3281-7157
  • O. V. Deryugin Національний технічний університет «Дніпровська політехніка» https://orcid.org/0000-0002-2456-7664
  • N. S. Sushko Національний технічний університет «Дніпровська політехніка» https://orcid.org/0000-0002-4874-1823
  • О. V. Stanislavchuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0001-5784-005X
Ключові слова: вибух, феєрверк, аміачна селітра, пожежа, управління ризиком, хімічна небезпека, небезпечна подія, «дерево подій», «дерево відмов», «ймовірність небезпеки», важкість наслідків

Анотація

Метою дослідження є аналіз причин виникнення небезпеки від нітрату амонію та оцінка рівня ризику втрати життя та здоров’я людей від небезпечної події (вибуху 2750 тон нітрату амонію на складі в порту Бейрута) для розробки відповідних превентивних безпекових програм.
Матеріали і методи. Для оцінки професійного ризику небезпек застосовано модель "краватка-метелик", яка є схематичним способом опису та аналізу шляхів розвитку небезпечної події від причин до наслідків, поєднанням «дерева відмов» і «дерева подій».
Результати. Розроблено ймовірну модель аналізу вибуху аміачної селітри в порту Бейрута, яка дає змогу виявити, що основною причиною цієї події була байдужість, яка проявилася у: користолюбстві власника судна: не забезпечив судно і команду потрібними ресурсами для безпечного перевезення аміачної селітри та не сплатив портового збору в Бейруті; некомпетентності й недбалості керівників порту щодо дотримання вимог безпечного зберігання аміачної селітри окремо від феєрверків, організації та контролю за безпекою виконання зварювальних робіт; бездіяльності уряду та президента, які були поінформовані про ризик вибуху аміачної селітри. Розроблені рекомендації з керування ризиками хімічних небезпек, які передбачають, що в керуванні ризиком небезпеки можливі такі чотири рішення: 1) прийняти ризик небезпеки, тобто прийняти втрати від цієї небезпеки; 2) не прийняти ризик небезпеки, тобто, не прийняти можливі втрати від цієї небезпеки, для чого можливо: передати ризик (2), відмовитися від ризику (3) та знизити ризик (4). Встановлено причинно-наслідкові взаємозв’язки між небезпекою (нітрат амонію), небезпечною умовою (підвищення температури аміачної селітри вище 210-350оС внаслідок пожежі та вибуху, спричинених займанням феєрверків, що призвело до детонації аміачної селітри) та наслідками (втрата життя та здоров’я мешканців Бейрута, руйнування інфраструктури, забруднення навколишнього середовища та політичні наслідки).
Наукова новизна. Обґрунтовані моделі для виявлення причино-наслідкових зав’язків втрат, пов’язаних з небезпекою нітрату амонію та двома небезпечними умовами, які призвели до небезпечної події – вибуху у порту Бейрута, що дало змогу розробити правила поводження з хімічними речовинами в організаціях.
Практична цінність. Розроблені рекомендації для запобігання можливості виникнення подібних небезпечних ситуацій у майбутньому.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2023-06-23
Як цитувати
Tsopa, V., Cheberyachko, S., Deryugin, O., Sushko, N., & StanislavchukО. (2023). АНАЛІЗ ПРИЧИН ВИБУХУ НІТРАТУ АМОНІЮ В ПОРТУ БЕЙРУТА. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 27, 95-108. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.27.2023.11