КОНЦЕПЦІЯ ТЕМАТИЧНОЇ КВЕСТ-КІМНАТИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ДІТЕЙ ДО ДІЙ ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ

  • V. Kovalyshyn Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • O. Khlevnoy Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • D. Kharyshyn Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • A. Ivanusa Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: квест-кімната, ігрові сценарії, діти, правила поведінки під час пожежі, централізована система управління.

Анотація

Вступ. Дані, отримані шляхом анкетування, свідчать про те, що питанням формування психологічної готовності дітей до дій під час пожежі приділяється недостатньо уваги. Відпрацювання тренувальних евакуацій з учнями в закладах освіти відбуваються досить рідко. Вдома ж батьки подібних тренувань не проводять взагалі. Станом на початок 2020 року середньостатистична українська дитина віком 4-10 років відвідує ігрові розважальні центри близько 1,8 раза на рік. Ця інформація наштовхує на думку, що намагання підготувати дітей до дій в умовах пожежі не слід зводити до банального щорічного повторення одних і тих же правил.
Метою статті є розробка концепції тематичної квест-кімнати, використання якої дало б змогу з одного боку підвищувати готовність гравців до дій в умовах пожежі, а з іншого – накопичувати експериментальні дані для подальшого дослідження поведінки дітей різного віку в умовах пожежі.
У роботі наведено результати тестових занять із учнями шкіл, за результатами яких було запропоновано оптимальні об’ємно планувальні рішення тематичної навчальної квест-кімнати, а також обґрунтовано кількість і склад технічного устаткування, необхідного для ефективного її функціонування. Наведено принципову схему конфігурації системи управління квест-кімнатою, яка дає змогу централізованого керування усіма ігровими процесами та пристроями з центрального комп’ютера. Наведено приклади ігрових завдань та можливі варіанти сценаріїв.
Висновок. Виконання ігрових завдань сприяє формуванню психологічної готовності учасників до дій в умовах пожежі а також дає змогу закріпити теоретичні знання правил пожежної безпеки та відпрацювати низку практичних навичок. Спостереження за гравцями відкриває перспективи отримання експериментальних даних для широкого спектра наукових досліджень (особливо стосовно поведінки дітей різних вікових груп).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2020-12-28
Як цитувати
Kovalyshyn, V., Khlevnoy, O., Kharyshyn, D., & Ivanusa, A. (2020). КОНЦЕПЦІЯ ТЕМАТИЧНОЇ КВЕСТ-КІМНАТИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ДІТЕЙ ДО ДІЙ ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 22, 32-38. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.22.2020.05

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 3 4 5 > >>