ОЦІНЮВАННЯ АНТРОПОГЕННОГО ВПЛИВУ НА РІЧКУ ПРУТ В ОКОЛИЦЯХ МІСТА ЯРЕМЧЕ ЗА ПОКАЗНИКАМИ РІВНЯ ЗАБРУДНЕННЯ ДОННИХ ВІДКЛАДЕНЬ

  • B. Boychuk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • A. Kuzyk Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • L. Sysa Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: річка Прут, донні відкладення, забруднення, гідрохімічні параметри, фосфати, нафтопродукти, антропогенний вплив

Анотація

Вступ. Одним з найбільш об’єктивних і надійних показників стану забруднення водного середовища та загального рівня техногенного навантаження на нього є вміст забруднюючих речовин у донних відкладеннях (ДВ). У самому місті Яремче (Івано-Франківська обл.) та у його околицях немає великих промислових підприємств, тому значних скидань токсичних речовин у каналізацію, тим більше прямо у річку, не відбувається. Проте, з кожним роком у цьому мальовничому куточку Прикарпаття зростає кількість санаторіїв, баз відпочинку, котеджних містечок та просто житлової забудови. Відповідно у річку Прут, яка є перлиною цього краю, досить часто потрапляють неочищені стоки, які забруднюють не тільки воду, а й осідають на донних відкладеннях.
Метою цього дослідження була оцінка антропогенного навантаження на річку Прут на основі комплексного екологічного аналізу стану забруднення донних відкладень цієї річки вище та нижче за течією від м. Яремче.
Методи. Водні витяжки з донних відкладень готували згідно з рекомендаціями відповідних нормативних документів у співвідношенні «донні відкладення – вода» як 1:5 у перерахунку на суху масу донних відкладень. Лабораторне вивчення гідрохімічних параметрів відібраних проб виконувались гравіметричним, титриметричним, фотометричним та іншими методами аналізу.
Результати досліджень. Накопичення у ДВ вище місця скидання стічних вод солей амонію, нітритів та нітратів, які є легкорозчинні, очевидно, пов’язане із значними сорбційними властивостями річкового мулу, який не дає цим іонам вимиватись течією. У місці скидання стічних вод міста вміст цих іонів наростає і досягає максимуму на відстані бл. 100 м нижче від місця скидання. Далі за течією їх кількість плавно зменшується. Аналогічний розподіл концентрацій спостерігається і у випадку з фосфатами. Їх джерело потрапляння у річку також, здебільшого, відноситься до житлово-комунальної сфери. Значний внесок у збільшений вміст фосфатів у пробі нижче місця скидання вносять міські стічні води, в яких навіть після очищення концентрація фосфат-іонів залишається досить високою. Виявлено факт наявності нафтопродуктів у донних відкладеннях на дослідженій ділянці. Очевидно, постійне зростання кількості автомобільного транспорту на берегах цієї курортної річки неминуче призводить до потрапляння у неї продуктів неповного згорання палива, неконтрольованих його розливів тощо.
Висновки. Вище за течією від місця скидання у річку Прут очищених стічних вод міста Яремче концентрації солей-забруднювачів біогенної групи формуються неконтрольованими джерелами побутової каналізації. На цій ділянці забруднення донних відкладень незначні, у місці скидання дещо вищі, і найбільшого значення вони набирають нижче місця скидання. Цей факт чітко вказує на зростаючий антропогенний вплив прибережних міст на стан річки в цілому, і забруднення донних відкладень, зокрема. Вперше виявлено нафтопродукти у донних відкладеннях на дослідженій ділянці. Очевидно, причиною цього явища є постійне зростання кількості авто-мобільного транспорту на берегах цієї річки.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2021-06-30
Як цитувати
Boychuk, B., Kuzyk, A., & Sysa, L. (2021). ОЦІНЮВАННЯ АНТРОПОГЕННОГО ВПЛИВУ НА РІЧКУ ПРУТ В ОКОЛИЦЯХ МІСТА ЯРЕМЧЕ ЗА ПОКАЗНИКАМИ РІВНЯ ЗАБРУДНЕННЯ ДОННИХ ВІДКЛАДЕНЬ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 23, 5-10. https://doi.org/https://doi.org/10.32447/20784643.23.2021.01

Найчастіше читають статті цього автора (ів)

1 2 3 4 > >>