ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАГРОЗ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ТА СПОСОБІВ ЇХ ВИРІШЕННЯ В КОМП'ЮТЕРНИХ МЕРЕЖАХ НА КАНАЛЬНОМУ РІВНІ

  • O. I. Polotai Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0003-4593-8601
  • N. I. Fedynets Львівський державний університет безпеки життєдіяльності https://orcid.org/0000-0001-6811-3720
  • N. P. Kukharska Національний університет «Львівська Політехніка» https://orcid.org/0000-0002-0896-8361
Ключові слова: комп’ютерна мережа, канальний рівень моделі OSI, cisco, кібербезпека, інформаційна безпека, загрози.

Анотація

Постановка проблеми. Інформаційна безпека комп'ютерних мереж – це процес захисту комп'ютерних мереж від несанкціонованого доступу, зловживань, витоку конфіденційної інформації та інших загроз, що виникають через зловмисників або недбалість користувачів. Для захисту комп'ютерних мереж використовуються різні технології та методи, включаючи захист паролем, шифрування даних, мережеві брандмауери, системи виявлення вторгнень, антивірусне програмне забезпечення та аутентифікацію користувачів.
Метою статті є дослідження основних атак на комп’ютерні мережі, які зловмисник реалізовує, використовуючи слабкі місця другого (канального) рівня моделі OSI та способів нейтралізації цих атак за допомогою програмних інструментів мережевого обладнання компанії Cisco.
Результати. У статті детально описано суть канального рівня моделі OSI, який є другим рівнем. Описано характеристики цього рівня та показано, які основні функції він виконує. Проаналізовано основні загрози інформаційної безпеки комп’ютерних мереж, а також атаки на мережі, які зловмисник реалізовує, використовуючи усі «вузькі місця» канального рівня моделі OSI. Детально описано кожну з таких загроз і способи її реалізації. Також в статті детально описано основні способи захисту інформації комп’ютерної мережі на канальному рівні моделі OSI від атак. Наводяться детальні теоретичні кроки для реалізації блокування, нейтралізації або пом’якшення атак на мережі, які зловмисник здійснює на канальному рівні моделі OSI. У статті детально описані способи нейтралізації цих атак за допомогою програмних інструментів мережевого обладнання компанії Cisco.
Висновки. Безпека комп'ютерних мереж є важливим аспектом захисту важливої інформації та конфіденційних даних, а також забезпечення нормальної роботи комп'ютерних систем і мереж. Рівень безпеки комп'ютерних мереж варіюється від організації до організації та від компанії до компанії, але завжди важливо вживати найкращих можливих заходів для захисту критично важливої інформації та забезпечення стабільності системи.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.
Опубліковано
2024-06-28
Як цитувати
Polotai, O., Fedynets, N., & Kukharska, N. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАГРОЗ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ТА СПОСОБІВ ЇХ ВИРІШЕННЯ В КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖАХ НА КАНАЛЬНОМУ РІВНІ. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 29, 65-71. Retrieved із https://journal.ldubgd.edu.ua/index.php/Visnuk/article/view/2709

Найчастіше читають статті цього автора (ів)